I Wika Meny i Køge, er det Brian Lindberg Hansen, der bestyrer et af lokalområdets bedste ølafdelinger. Han har inviteret til ølfestival tirsdag d. 25. februar. Der kommer mere end 10 stande med øl fra både danske bryggerier og distributører. Så der vil være et bredt udvalg af øl, som kan tilfredsstille selv de mest tørstige sjæle. Som jeg har gjort tidligere til både Danske Ølentusiasters Ølfestival og Køge Øldag, så vil jeg også her komme med mit bud på nogle øl, som jeg synes ser spændende ud.
Jeg har tilføjet den aktuelle score på Untappd for de forskellige øl. Jeg bruger selv Uptappd som en guide til, hvordan en øl smager. Men da smag jo er individuelt, så skal scoren ikke betragtes som den endegyldige sandhed, da man selv kan have en anden opfattelse. Og forskellige anmeldere kan bruge skalaen forskelligt og have forskellige tanker bag deres karakter; er det den enkelte øl, der bedømmes eller er det op imod ølstilen.
Braunstein/Dragonfly
Køges lokale bryggeri Brauinstein, der er ved at bygge nyt pakhus på havnen, har en Dragonfly serie, hvor alle øl har referencer til lystfiskeri. Her synes jeg, at vi skal lægge ud med en belgisk inspireret Wit, hvor der er tilsat koriander og appelsinskal. Spey er opkaldt efter floden Spey, hvor man ikke kun fanger laks og ørred, men også en god flaske whisky, hvis man er heldig.
Spey – Wit på 5,0% (Untappd: 3.16)
Nørrebro Bryghus
Et af de klassiske danske bryggerier, som var en af pionererne i den danske ølrevolution. I mange år var det Anders Kissmeyer, der stod for det gode øl. Nu er det Michael Rahbek, der står for at brygge øl, og han har lavet en klassisk lager øl, som den blev brygget i gamle dage. Her vil man rigtig kunne opleve, hvordan maltsmagen kan fylde hele munden.
Gamle Københavner – Bayersk lager på 4,5% (Untappd: 3.02)
Fur Bryghus
I Limfjorden ligger Fur, hvor der de sidste 15 år har ligget bryggeri med restaurant. Inspirationen til etiketterne kommer fra de mange fossiler, der ligger i undergrunden. På deres brown ale, Renæssance, er det vingesnegle, der inspirerede Fibonacci til hans berømte talrække. Denne er brygget med røgmalt.
Renæssance – Brown ale på 6,2% (Untappd: 3.34)
Teedawn
Her brygges der kun lavalkoholiske øl, inklusive et par stykker som er helt alkoholfri. Markedet for lavalkoholiske øl er støt stigende, og det samme er kvaliteten. Mig bekendt var Teedawn det første danske bryggeri, som specialiserede sig i lavalkoholiske øl. Vi lægger ud med en radler, der er en krydsning mellem øl og sodavand.
Lemonbeer – Radler på 2,5% (Untappd: 2.79)
Musicon Mikrobryggeri
I Roskildes nye bydel, Musicon, ligger bryggeriet næsten lige siden af musikmuseet Ragnarock. Peter og Jonas har især imponeret mig med deres humlede og syrlige øl. Her skal vi smage den første humlede øl, Rød løber, der er en American Pale Ale.
Rød løber – American Pale Ale på 5,6% (Untappd: 3.43)
Premium Beer
Nu bliver det stærkt. Og godt. Fra amerikanske Founders skal vi smage en imperial stout, der har været lagret på egetræsfade, hvor der tidligere har været canadisk ahornsirup. Det har sat sit tydelige præg på smagen.
CBS – Imperial stout på 11,6% (Untappd: 4.48)
Det Belgiske Hus
Selvom det syrlige øl ikke er komme ud til den brede befolkning endnu, så er det en øltype, som bliver mere og mere populær. Jeg er også faldet for det. Og en af de bedste i Belgien er Pierre Tilquin, som ikke selv brygger øllet, men køber det fra flere forskellige bryggerier. Han lagrer det og blender det efter 1-3 års lagring. Her skal vi smage den rene vare uden nogen frugttilsætninger, Geuze.
Oude Gueuze Tilquin à L’Ancienne på 7,0% (Untappd: 4.03)
One Pint
Ingen anbefalingsliste fra mig uden en frugtøl. De er et eksempel på den enorme spændvidde, der er i hele det farve- og smagsfulde spektrum af øl. Fra Oregon i USA kommer Rogue, der har brugt et marionbær, som er en mellemting mellem hindbær og brombær.
Marionberry Sour – Frugtsour på 6,5% (Untappd: 3.74)
Hoppe.Beer
I Solrød finder man et bryggeri, som er meget inspireret af de mange fine belgiske bryggerier. Her skal vi smage Frederiks bud på en belgisk tripel, som trappistklostrene har gjort berømt.
Tripel Trouble – Belgisk tripel på 8,2% (Untappd: 3.26)
BrygBrygBryg
Et af de mindre og meget spændende bryggerier i Danmark er BrygBrygBryg. Og selvom Mikkel primært laver syrlige øl, så har jeg fundet min en af mine yndlingsøltyper her, nemlig Barley Wine. Den stærke engelske ølstil, der stammer tilbage fra Napoleons tid.
Sailors salad – Barley Wine på 11,4% (Untappd: 3.58)
Alefarm
Et af de bryggerier, der på meget kort tid blev kendt for at lave rigtig gode humlede øl. Så derfor skal vi selvfølgelig smage en af dem. En DDH DIPA. Double Dry Hopped Double India Pale Ale. Her ser vi også et godt eksempel på, hvor kreative brygggerne kan være, når de skal navngive deres øl. Dette navn er Kasper Tidemanns tak til C.V. Jørgensen.
Hver Gang Jeg Tænker Tilbage På Hovedgaden 84 E – DDH DIPA på 8% (Untappd: 4.04)
Jeg håber, at du har fundet lidt inspiration til at gå på opdagelse i de mange spændende øl, som du kan smage på ølfestivalen i Wika Meny i Køge.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til listen, så er du meget velkommen til at kontakte mig.